Na pierwszy rzut oka to zielona, ciągnąca się zupa może nie wydać się zbyt apetyczna. Jednak po spróbowaniu naprawdę potrafi uzależnić. Idealnie komponuje się z ryżem i z chlebem.

Składniki:

1kg juty
0,5 główki czosnku
sól, pieprz, kolendra
olej do smażenia
rosół

Przygotowanie:

Ze świeżej juty oddzielić liście. Dokładnie wypłukać. Poszatkować na miazgę. Gdy juta będzie gotowa wydzieli charakterystyczną maź. Do gotowego rosołu dodać jutę i czosnek, uprzednio rozgnieciony z solą i kolendrą w moździerzu i usmażony do lekkiego brązu na oleju. Gotować ok. 15-25 minut.

Polka w Egipcie

Od sierpnia 2011 mieszkam w Egipcie, który wciąż potrafi mnie zaskoczyć, o czym chętnie piszę. Współpracuję z biurem podróży oferującym wycieczki fakulatatywne z Hurghady i Marsa Alam - El Sahel Travel. Jestem mamą dwóch półegipskich synów, byłą żoną Egipcjanina.

Ten post ma 2 komentarzy

Dodaj komentarz