Bułki drożdżowe z nadzieniem z pomarańczy okazały się prawdziwym hitem. Nawet zdjęcia nie udało się im zrobić tak szybko zniknęły z blachy. Zachęcam więc wszystkich do wypróbowania przepisu i przesłania zdjęć własnych wypieków.

Składniki:

Ciasto:

550 gr mąki
15 gr drożdży suchych
2-3 łyżki roztopionego masła
1 szkl letniego mleka
1 jajko
2 żółtka
3 łyżki cukru
pół łyżeczki soli

Nadzienie pomarańczowe:

2 średnie pomarańcze
0,5 szkl cukru

Kruszonka:

120 gr mąki pszennej
60 gr masła (miękkiego lub roztopionego)
4 czubate łyżki cukru

Przygotowanie:

Ciasto:

Mąkę wymieszać z drożdżami. Dodać cukier i letnie mleko, a następnie pozostałe składniki. Wyrobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1-1,5h. Gdy objętość ciasta się podwoi wyrobić raz jeszcze i podzielić na małe bułeczki. Nadziewać pomarańczami. Na koniec posmarować roztrzepanym białkiem z jajek i posypać kruszonką.

Nadzienie pomarańczowe:

Pomarańcze dokładnie umyć. Zetrzeć skórkę. Pozbawić owoce białych błonek, a miąższ pokroić na niewielkie kawałaki. Startą skórkę oraz miąższ wrzucić do garnuszka i zasypać cukrem. Wymieszać i smażyć do czasu zgęstnienia nadzienia. Odstawić do ostygnięcia.

Kruszonka:

Wszystkie składniki wymieszać i wyrabiać do momentu otrzymania kruszonki.

To było moja pierwsza próba upieczenia bułek drożdżowych nadziewanych, więc strasznie mi się rozklejały. Okazało się, że w tej wersji były również bardzo smaczne. Nadzienie pomarańczowe zasypałam kruszonką. Czekam na Wasze doświadczenia 🙂 Smacznego!

Polka w Egipcie

Od sierpnia 2011 mieszkam w Egipcie, który wciąż potrafi mnie zaskoczyć, o czym chętnie piszę. Współpracuję z biurem podróży oferującym wycieczki fakulatatywne z Hurghady i Marsa Alam - El Sahel Travel. Jestem mamą dwóch półegipskich synów, byłą żoną Egipcjanina.

Ten post ma jeden komentarz

Dodaj komentarz