Taameja w Polsce sprzedawana jest pod nazwą falafel. Są to wegetariańskie kotleciki, których podstawowym składnikiem jest ful – rodzaj fasoli.

Składniki:

1kg ful
2 cebule
1 główka czosnku
3 pęczki natki pietruszki
2 pęczki kolendry
sól
olej do smażenia

Przygotowanie:

Ful namoczyć przez noc. Następnego dnia 1kg fulu, 2 cebule, 1 główkę czosnku, 3 pęczki pietruszki, 2 pęczki kolendry zmielić w maszynce do mielenia. Do powstałej masy dodać sól do smaku. Dobrze wymieszać. Formować małe kotleciki i smażyć na rozgrzanym oleju

Polka w Egipcie

Od sierpnia 2011 mieszkam w Egipcie, który wciąż potrafi mnie zaskoczyć, o czym chętnie piszę. Współpracuję z biurem podróży oferującym wycieczki fakulatatywne z Hurghady i Marsa Alam - El Sahel Travel. Jestem mamą dwóch półegipskich synów, byłą żoną Egipcjanina.

Dodaj komentarz