Wybierając hotel na urlop w Egipcie największa liczba turystów pyta właśnie o jedzenie w egipskich hotelach. Co jak co, ale nikt nie chce jechać na wakacje all inclusive i chodzić głodny lub być zmuszonym jadać na mieście. Myślicie, że to się nie zdarza? Zdarza. Zwłaszcza w 3gwiazdkowych hotelach.

Czego się spodziewać jeśli chodzi o jedzenie w hotelach w Egipcie? Przede wszystkim wielu orientalnych potraw, choć często zeuropeizowanych. Zazwyczaj dania nie są wystarczająco przyprawione. Ale w każdej hotelowej restuaracji powinien być dostępny kącik z przyprawami, z którego można skorzystać. Bardzo często turyści chwalą jedzenie na rejsach morskich z naszym biurem, wielokrotnie twierdząc, że obiad na statku jest o wiele lepszy niż jedzenie w hotelu, bo potrawy w hotelu „nie mają smaku”.

Hotelowe śniadania

Na śniadania w hotelach podawane są zwykle jajka, naleśniki, sery, wędliny, płatki do mleka, warzywa, pieczywo (w niektórych hotelach pojawia się świeżo wypiekany egipski chleb), jogurt i oczywiście ciasta. Często na śniadaniach są też dostępni kucharze, którzy na bieżąco robią omlety czy jajecznice z wybranymi przez każdego z turystów dodatkami.

Jeśli chodzi o wędliny to w większości hoteli nie traficie na dobrej jakości wędliny. Wynika to z tego, że dobre wędliny są w Egipcie bardzo drogie. W hotelowych restauracjach pojawia się więc zwykle tylko tzw luncheon przypominająca polską mielonkę czy mortadelę. Ale za to wystawiane jest zwykle kilka rodzajów białego sera i akurat ten produkt często spotyka się z bardzo przychylnymi komentarzami wśród turystów.

Świeżo wyciskane soki zwykle nie są objęte all inclusive, ale często można je kupić w barach czy na plaży. Zwykle szklanka takiego soku kosztuje 2-3$ lub 2-3euro.

Obiady w hotelach

Na obiad pojawia się standardowe dania obiadowe czyli zupy oraz ryż, kurczak, wołowina, lub ryba,a do tego oczywiście surówki. W bardzo wielu hotelach podczas obiadu jest też stoisko gdzie kucharz na biężąco przyrządza makaron zgodnie z preferencjami turystów. Na obiad pojawiają się też egipskie dania tj mahshi, makaron w sosie beshamel, czy kofta. Warto pamiętać, że nawet jeśli pojawia się „egipski przysmak” to rzadko smakuje tak jak w egipskim domu czy nawet w egipskiej restauracji. Wielokrotnie zgłaszali mi to turyści, których zabierałam np na mahshi czy kebaba do Dar Darak w Hurghadzie lub na owoce morza w restauracji w Quseir.

Owoce morza w hotelach nie są na porządku dziennym. W lepszych hotelach pojawiają się od czasu do czasu, ale turyści często spodziewają się, że w nadmorskim kurorcie krewetki czy kalmary będą częścią codziennego menu, a to jednak zwykle się nie zdarza. Owoce morza w Egipcie, podobnie jak wędliny, są bardzo drogie.

Wieprzowina zwykle nie jest dostępna w hotelach w Egipcie, choć w niektórych, np w hotelu Sindbad w Hurghadzie, są wydzielone stoiska, gdzie można zjeść też np. schabowego.

Kolacje w hotelach w Egipcie

Najbardziej wykwintne ze wszystkich posiłków są właśnie kolacje. Na kolacjach w hotelach jest największy wybór potraw. Często robione są grile. Warto pamiętać, że w niektórych hotelach na kolacjach obowiązuje dress code i wymagane jest by ubrać się elegancko. Czasem niezbędne są np długie spodnie u mężczyzn, więc warto o tym pamiętać pakując walizki.

Owoce w hotelach w Egipcie

W hotelach najczęściej serwowane są owoce na które akurat jest sezon. Warto zernknąć na post „Owoce w Egipcie” gdzie znajduje się informacje kiedy jakie owoce są dostępne w Egipcie. Tym niemniej jednak często na przykład turyści skarżą się na brak arbuzów pomimo tego, że sezon na te owoce trwa. Najczęściej podawane są melony, banany, pomarańcze. W większości hoteli cały rok dostępne są limonki. Warto wiedzieć, że sok z limonki często pomaga na problemy żołądkowe, więc to może być „pierwsza pomoc” jeśli będziecie czuli „wiercenie w brzuchu” na wakacjach w Egipcie.

W wielu hotelach organizowane są też „owocowe festiwale”, kiedy to serwowane jest dużo różnych przekąsek (lody, ciasta, soki) związanych właśnie z jednym z aktualnie łatwodostępnych owoców.

Hotele często chwalone ze względu na jedzenie

Są hotele, które niemalże zawsze są chwalone przez turystów jeśli chodzi o jedzenie. Zaliczamy do nich m.in hotele z sieci Jaz, Steigenberger, Rixos. Bardzo dobre opinie są też o jedzeniu w imprezowym hotelu Meraki w Hurghadzie. Ja osobiście mam bardzo dobre doświadczenie jeśli chodzi o jedzenie w hotelu Jaz Oasis w Makadi Bay, i Jaz Grand w Marsa Alam.

Co robić jeśli jedzenie w hotelu jest fatalne?

Jeśli jedzenie w wybranym przez Was hotelu zupełnie Wam nie odpowiada zawsze można wybrać się do restuaracji na mieście. Jakiś czas temu pisałam o restauracjach w Hurghadzie, więc jeśli wybieracie się właśnie do Hurghady to odsyłam do tego postu. Jeśli będziecie w okoliach El Quseir można zerknąć na listę restauracji w El Quseir. Ale niezależnie od miasta do którego się wybieracie reguła jest zawsze taka sama, by jeść tam, gdzie jest dużo klientów. Im większy „przemiał” tym świeższe jedzenie.

Jak oceniacie jedzenie w egipskich hotelach w których byliście? Podzielcie się w komentarzach. Jeśli piszecie o konkrentym hotelu warto dodać nazwę. Napewno te informacje przydadzą się innym turystom.

Polka w Egipcie

Od sierpnia 2011 mieszkam w Egipcie, który wciąż potrafi mnie zaskoczyć, o czym chętnie piszę. Współpracuję z biurem podróży oferującym wycieczki fakulatatywne z Hurghady i Marsa Alam - El Sahel Travel. Jestem mamą dwóch półegipskich synów, byłą żoną Egipcjanina.

Ten post ma 3 komentarzy

  1. Kasia

    My bardzo chwalimy sobie jedzenie w hotelach sieci Albatros: zwykle wracamy do Beach Albatros lub Albatros Palace w Hurghadzie.

  2. Mirella

    Właśnie wróciliśmy z hotelu Titanic Resort and Aquapark. Jedzenie rewelacyjne, restauracja mongolska również! Polecam!

  3. Jolanta

    Jak dotąd po 7 hotelach , najlepsze jedzenie było w Golden Beach Hurghada

Dodaj komentarz