• Post category:Kuchnia arabska
  • Post comments:0 Komentarzy
  • Post last modified:28 stycznia, 2022
  • Reading time:1 mins read

Idealnie nadaje się na upalne dni. Doskonale orzeźwia. W przepisie wykorzystano cytryny egipskie, które są mniej więcej rozmiaru limonek. Jeśli więc ktoś ma do dyspozycji duże cytryny należy zmniejszyć ich ilość o połowę (użyć 3 na 1,5 litra wody).

Składniki:

1,5 litra wody mineralnej
7 egipskich cytryn
1 szkl cukru

Przygotowanie:

Do dzbanka wlać 1,5 litra wody mineralnej. Dokładnie umyte cytryny przekroić na połowy, powyciągać pestki. Z cytryn wycisnąć tyle soku ile jest możliwe, razem z miąższem. Wymieszać z wodą mineralną. Dodać 1 szkl cukru. Schłodzić.

Polka w Egipcie

Od sierpnia 2011 mieszkam w Egipcie, który wciąż potrafi mnie zaskoczyć, o czym chętnie piszę. Współpracuję z biurem podróży oferującym wycieczki fakulatatywne z Hurghady i Marsa Alam - El Sahel Travel. Jestem mamą dwóch półegipskich synów, byłą żoną Egipcjanina.

Dodaj komentarz