Składniki:

– pomidory

– cebula

– czosnek

– olej

– sól, pieprz

Przygotowanie:

Pomidory kroimy na mniejsze kwałki i blendujemy (w Egipcie na blender mówią – HALAT, jakby któraś z Was na miejscu potrzebowała od egipskiej teściowej 😉 ). Cebulę kroimy drobno. Podsmażamy na oleju. Jak już zeszkli się ładnie, wlewamy pomidory. Czosnek posypany solą ugniatamy w moździeżu. Dodajemy do naszego sosu. Gotujemy do uzyskania gęstej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem.

Niesamowicie proste, a uwielbiamy całą rodziną 🙂

Polka w Egipcie

Od sierpnia 2011 mieszkam w Egipcie, który wciąż potrafi mnie zaskoczyć, o czym chętnie piszę. Współpracuję z biurem podróży oferującym wycieczki fakulatatywne z Hurghady i Marsa Alam - El Sahel Travel. Jestem mamą dwóch półegipskich synów, byłą żoną Egipcjanina.

Dodaj komentarz