• Post category:Kuchnia arabska
  • Post comments:0 Komentarzy
  • Post last modified:13 sierpnia, 2017
  • Reading time:2 mins read

Kuchnia egipska wymaga, by podając do stołu (bądź na dywan) ziemniaki:

  1. ziemniaki dokładnie umyć
  2. obrać
  3. posolić
  4. ugotować, usmażyć bądź upiec – nie podawać surowych!!!
  5. zawsze, ale to zawsze, podawać z chlebem!

Wydawałoby się, że nikt nie wpadnie na pomysł podania surowych ziemniaków. Nie takich, które się nie dogotowały, ale surowych zupełnie. Takich, które za czasów szkolnych, jadło się by dostać gorączki i mieć wolne. A jednak! Teściowa na przykład zaserwowała mojemu synowi surowego frytka. Nie żeby gorączki dostał, do szkoły jeszcze nie chodził. Ale chciał to mu dała O_o Przecież nie będzie dziecko czekać, aż się usmażą.

Najważniejsze jednak zasada egipskiej kuchni : ziemniaki serwujemy z chlebem! Czy to niedzielny polski obiad w Egipcie z gotowanymi ziemniakami, kotletami z piersi kurczaka i ogórkami kiszonymi. Czy pieczone ziemniaczki – do tych warto jeszcze ryż z makaronem ugotować. Czy frytki, które wczoraj moje dzieci w kanapkach od egipskiej babci przyniosły.

Co to za śmieszny pomysł, żeby jeść ALBO ziemniaki, ALBO ryż, ALBO chleb, skoro wszystkiego w domu pod dostatkiem.

Polka w Egipcie

Od sierpnia 2011 mieszkam w Egipcie, który wciąż potrafi mnie zaskoczyć, o czym chętnie piszę. Współpracuję z biurem podróży oferującym wycieczki fakulatatywne z Hurghady i Marsa Alam - El Sahel Travel. Jestem mamą dwóch półegipskich synów, byłą żoną Egipcjanina.

Dodaj komentarz