Niesamowite egipskie ciasto! Smak całkiem zwyczajny, ale przepis bardzo uniwersalny, szybki, prawie niemożliwe żeby to egipskie ciasto się nie udało. Idealne do herbaty z mlekiem.
Jakiś czas temu kuzynka chwaliła ciasto czekoladowe. A że czekoladowy smak to mój największy przyjaciel i wróg jednocześnie, to od razu spytałam o przepis. „Znasz przepis na cake’a twojej teściowej? Dodaj kakao.”
Składniki:
3 szkl mąki
2 proszki do pieczenia (32gr)
6 jaj
0.5 szkl oleju
0.5 szkl samna (można zastąpić 0.5 kostki margaryny bądź masła)
1.25 szkl cukru
2 cukry waniliowe
1 szkl mleka
Przygotowanie:
Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Pozostałe składniki zmiksować. (Ja z lenistwa wrzucam od razu do mąki i mieszam trzepaczką do ujednolicenia masy, ale używam samna, która jest półpłynna). Połączyć mąkę ze zmiksowaną masą, wylać na blachę wysmarowaną tłuszczem. Tadam! Gotowe! 😀
W jakiej temperaturze to piec i przez ile czasu 🙂
Ja piekę w 180 stopniach około 30 minut. Ale warto sprawdzać patyczkiem czy upieczone 🙂 Smacznego!