Karkade jest jednym z najpopularniejszych napoi goszczących na egipskich stołach. Herbatę z hibiskusa można pić zarówno na gorąco, jak i na zimno. Napój ten zawiera dużo witaminy C, antocyjanów, chroniących przed rozwojem komórek nowotworowych, polifenoli, zwalczających wolne rodniki, i flawonoidów, pozwalających zachować młodość na dłużej. Co więcej chroni serce, sprzyja oczyszczeniu organizmu oraz wspomaga pamięć.
Składniki:
2 szkl suszonych kwiatów hibiskusa
4,5 l wody
1 szkl cukru
Przygotowanie:
Duże ilości herbaty z hibiskusa, która ma być podawana na zimno najlepiej przygotować bez gotowania. Do 4,5 litra zimnej wody wsypać 2 szkl suszonych kwiatów hibiskusa i zostawić na kilka godzin (ja zwykle zostawiam na noc). Gdy woda nabierze mocno czerwonego koloru odsadzić kwaty hibiskusa, i dodać cukier do smaku (ja dodaję zwykle 1 szklankę cukru). Przelać powstałą herbatę do butelek bądź dzbanków. Schłodzić w lodówce.
Pingback: Ramadan Kareem - Egipskie perypetie czyli Marta bloguje
Pingback: Ramadan w Egipcie 2022
Pingback: Co warto przywieźć z Egiptu