• Post category:Kuchnia arabska
  • Post comments:3 komentarze
  • Post last modified:28 stycznia, 2022
  • Reading time:1 mins read

Karkade jest jednym z najpopularniejszych napoi goszczących na egipskich stołach. Herbatę z hibiskusa można pić zarówno na gorąco, jak i na zimno. Napój ten zawiera dużo witaminy C, antocyjanów, chroniących przed rozwojem komórek nowotworowych, polifenoli, zwalczających wolne rodniki, i flawonoidów, pozwalających zachować młodość na dłużej. Co więcej chroni serce, sprzyja oczyszczeniu organizmu oraz wspomaga pamięć.

Składniki:

2 szkl suszonych kwiatów hibiskusa
4,5 l wody
1 szkl cukru

Przygotowanie:

Duże ilości herbaty z hibiskusa, która ma być podawana na zimno najlepiej przygotować bez gotowania. Do 4,5 litra zimnej wody wsypać 2 szkl suszonych kwiatów hibiskusa i zostawić na kilka godzin (ja zwykle zostawiam na noc). Gdy woda nabierze mocno czerwonego koloru odsadzić kwaty hibiskusa,  i dodać cukier do smaku (ja dodaję zwykle 1 szklankę cukru). Przelać powstałą herbatę do butelek bądź dzbanków. Schłodzić w lodówce.

Polka w Egipcie

Od sierpnia 2011 mieszkam w Egipcie, który wciąż potrafi mnie zaskoczyć, o czym chętnie piszę. Współpracuję z biurem podróży oferującym wycieczki fakulatatywne z Hurghady i Marsa Alam - El Sahel Travel. Jestem mamą dwóch półegipskich synów, byłą żoną Egipcjanina.

Ten post ma 3 komentarzy

Dodaj komentarz