• Post category:Kuchnia arabska
  • Post comments:0 Komentarzy
  • Post last modified:28 stycznia, 2022
  • Reading time:2 mins read

Bakłażan jest doskonałym źródłem błonnika, witaminy C, A i B2, oraz takich pierwiastków jak wapń, żelazo, fosfor i potas. Odtruwa nasz organizm, przywraca młodość, działa korzystnie na układ kostny i moczowy, oraz poprawia przemianę materii. Na dodatek w masaa pysznie smakuje!

Składniki:

2 kg bakłażanów
0,5 kg mięsa mielonego
2 cebule
0,5 kg pomidorów
0,25 kg papryki
1 ostra papryka
1 główka czosnku
Olej, sól, pieprz, kminek

Przygotowanie:

Na dwanaście godzin przed rozpoczęciem gotowania obrać bakłażany i zasypać w sitku solą, by puściły wodę. Po upływie tego czasu bakłażany usmażyć w głębokim oleju na lekko brązowy kolor. Następnie w tym samym oleju podsmażyć delikatnie pokrojoną w grube paski paprykę. Warzywa wyciągać na ręcznik kuchenny by odsączyć olej.
W międzyczasie na odrobinie oleju przysmażyć dwie cebule na złoty kolor. Do gotowej cebuli dodać mięso mielone, sól i pieprz. Smażyć około 15 minut.
Czosnek rozgnieść z solą i przysmażyć na lekkobrązowy kolor. Dodać do czosnku zblenderowane pomidory z odrobiną wody, soli i kminku, a następnie również pokrojoną na małe kawałeczki ostrą paprykę. Gotować około 10 minut.
Na dnie blaszki ułożyć warstwę bakłażanów. Następnie warstwę papryki, mięsa mielonego i znów bakłażanów. Całość polać gotowym sosem pomidorowym. Wstawić do piekarnika na około 30 minut. Podawać z ryżem, bądź z chlebem.
Tę potrawę można przygotować również w wersji wegetariańskiej – bez mięsa.

Polka w Egipcie

Od sierpnia 2011 mieszkam w Egipcie, który wciąż potrafi mnie zaskoczyć, o czym chętnie piszę. Współpracuję z biurem podróży oferującym wycieczki fakulatatywne z Hurghady i Marsa Alam - El Sahel Travel. Jestem mamą dwóch półegipskich synów, byłą żoną Egipcjanina.

Dodaj komentarz