• Post category:Kuchnia arabska
  • Post comments:1 Komentarz
  • Post last modified:28 stycznia, 2022
  • Reading time:2 mins read

Arusus jest to napój robiony z importowanej z Syrii lukrecji. Szczególnie popularny w okresie Ramadanu i w niektórych miejscach tylko w tym okresie dostępny. Ma bardzo specyficzny i wyraźny smak, odrobinę jak anyż. Warto spróbować jest bowiem bardzo zdrowy. Napój z lukrecji wpływa korzystnie na zatrzymywanie wody w skórze, a ponadto ma działanie antyalergiczne, immunostymulujące, przeciwłojotokowe, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, moczopędne, przeciwobrzękowe, antyoksydacyjne i łagodzące.

Składniki:

1/8 kilograma arususu (lukrecji)
1 łyżeczka sody oczyszczonej ( w Egipcie do kupienia pod nazwą bikarbonat )
7 l wody

Przygotowanie:

Arusus (lukrecję) wsypać do miski. Pokropić delikatnie 1/3 szklanki wody. Posypać sodą oczyszczoną. Ugniatać i rozrywać palcami przez mniej więcej 20 minut, aż arusus (lukrecja) przyjmie kolor brunatnoczerwony. Po tym czasie pokropić ponownie 1/3 szklanki wody. Odstawić na 3 godziny. Po upływie tego czasu arusus (lukrecję) wysypać na pieluchę tetrową bądź inny podobny materiał. Pieluchę zawiązać, zalać wodą i odstawić na min 3h. Po tym czasie rozlać do butelek. Schłodzić. Delektować się pysznym smakiem arususu 🙂

Polka w Egipcie

Od sierpnia 2011 mieszkam w Egipcie, który wciąż potrafi mnie zaskoczyć, o czym chętnie piszę. Współpracuję z biurem podróży oferującym wycieczki fakulatatywne z Hurghady i Marsa Alam - El Sahel Travel. Jestem mamą dwóch półegipskich synów, byłą żoną Egipcjanina.

Ten post ma jeden komentarz

Dodaj komentarz