• Post category:Kuchnia arabska
  • Post comments:0 Komentarzy
  • Post last modified:28 stycznia, 2022
  • Reading time:1 mins read

Helba (kozieradka) w Egipcie używana jest głównie przez kobiety karmiące piersią, wspomaga bowiem laktację. Działa też przeciwzapalnie, rozkurczowo, przeciwalergicznie i poprawia samopoczucie. Dla najlepszego efektu należy pić 2-3 szklanki dziennie.

Składniki:

Nasiona helby (kozieradki)
Woda
Cukier lub miód

Przygotowanie:

Do garnka z 1 szkl wody wsypać 1,5 łyżeczki nasion helby (kozieradki). Doprowadzić do wrzenia. Gotować ok. 3 minut na wolnym ogniu pod przykryciem. Posłodzić do smaku cukrem bądź miodem według preferencji smakowych (średnio 1 łyżeczkę na 1 szkl napoju). Dla lepszego efektu pić wciąż ciepłą.

Polka w Egipcie

Od sierpnia 2011 mieszkam w Egipcie, który wciąż potrafi mnie zaskoczyć, o czym chętnie piszę. Współpracuję z biurem podróży oferującym wycieczki fakulatatywne z Hurghady i Marsa Alam - El Sahel Travel. Jestem mamą dwóch półegipskich synów, byłą żoną Egipcjanina.

Dodaj komentarz