Znalazłam ten przepis przypadkiem na blogu żony Egipcjanina mieszkającej w Emiratach. Okazał się niesamowity!!! Pomimo iż chleb egipski (aish) lubię bardzo, zwłaszcza, gdy jest jeszcze cieplutki to tęskniło mi się już do polskiego pieczywa. Tutejsze bułki – fino – są zazwyczaj zbyt słodkie, więc przepis, który udostępniony został na blogu Mój Arabski Świat, warto poznać 🙂

Skladniki:
– 500 g mąki (pełnoziarnista bądź przenna )
– 20 g świeżych drożdży lub paczka suchych
– łyżeczka cukru
– łyżeczka soli
– 300 ml wody
– 2 łyżeczki oleju
– można dodać ziarna, pestki, orzechy itp.

Z powyższych skladnikow wyrabiamy ciasto. Ja używam suchych drożdży, więc zawsze najpierw mieszam je z mąką, solą i cukrem, a dopiero potem dolewam wody. Na samym końcu należy dodać olej. Miskę z ciastem wkladamy na 20 minut do foliowej jednorazówki. Po upływie tego czasu formujemy bułki i ukladamy je na blasze wysmarowanej tłuszczem by jeszcze trochę podrosły. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Wkladamy bułki i pieczemy przez 15 – 20 minut.

Zapowiada się pyszne śniadanie! Egipski falafel i arabska sałatka będą z pewnością dobrym dodatkiem do tych świeżutkich i pachnących bułek.

Polka w Egipcie

Od sierpnia 2011 mieszkam w Egipcie, który wciąż potrafi mnie zaskoczyć, o czym chętnie piszę. Współpracuję z biurem podróży oferującym wycieczki fakulatatywne z Hurghady i Marsa Alam - El Sahel Travel. Jestem mamą dwóch półegipskich synów, byłą żoną Egipcjanina.

Dodaj komentarz